sâmbătă, 13 decembrie 2014

2014 - anul intoarcerii noastre in epoca de piatra

     Va amintiti serialul de desene animate "The Flintstones" tradus in limba romana ca "Aventuri in epoca de piata"? Ei bine, de doua zile sunt Fred! Cand ajung acasa, ma intampina cainele, caloriferele sunt reci, apa la fel si colac peste pupaza, nu aveam nici curent. Singura utilitate functionala este (inca) gazul de la bucatarie, prilej de a ma gandi pe cine as putea gaza (cu mijloacele disponibile) ca pedeapsa pentru ce ni se intampla.
      Pun mana pe telefon si sun la Urgenete Electrica. Aflu ca apelul meu va fi taxat conform tarifelor operatorului ... bla, bla, bla. 1 pentru Bucuresti, 2 pentru sector si aflu ca la ora 21.00 in Bucurestiul meu drag, mai precis in sectorul 2 al orasului, sunt nu mai putin de 8 defectiuni la distante considerabile, nu defecte concentrate. Asta inseamna ca onor cei care ne livreaza curent sunt in pana rau de tot. Poti intelege ca astfel de defectiuni apar vara - cel putin au motivatia nenumaratelor instalatii de aer conditionat - dar cand ele apar si iarna cand incalzirea se face de catre Radet, concluzia este una singura: trebuie sa faca si imbecilii astia de la Enel niste investitii ca pana acum doar au mancat din instalatiile existente.
     Revenind la apelul meu telefonic catre Electrica, aflu ca defectiunea din zona in care locuiesc are termen de rezolvare ora 2 dimineata. Foarte tare! O ora numai buna sa incepi sa recuperezi ce ai pierdut in timpul orelor de seara cat a fost curentul oprit! Poti sa golesti frigiderul de mancarea stricata, poti sa incepi sa verifici toate aparatele electrice din casa ca sa vezi ce s-a stricat datorita socurilor electrice, sa verifici (daca nu ai UPS) ce fisiere s-au alterat in computer cand s-a inchis pe nepregatite, este ora minunata pe care o asteptam cu toti!
     Cateodata stau si ma intreb daca nu cumva o parte din nostalgicii ceausisti si-au facut loc in companiile de utilitati si vor sa ne arata ca si daca l-am doborat pe dictator, masurile acestuia se fac inca simtite.
     Redevenind cat de cat serios (daca se poate asa ceva), astep cu interes intrarea in paine a domnului Presedinte nou ales, ca poate incet-incet, cu pasi mai mici sau mai mari, ne insufla spiritul nemtesc, nu german (vezi articolul "Germanii nu sunt ca nemtii" din 10 septembrie 2014). Poate nu vom fi nevoiti sa facem reparatii la sistemul de incalzire al Radet in timpul iernii, poate semafoarele vor functiona chiar si atunci cand ploua, poate sistemele de alimentare cu energie electrica vor fi redimensionate astfel incat sa beneficiem de curent electric indiferent de numarul consumatorilor (ma refer la cei casnici care sigur nu au instalatii industriale in apartamente), poate vom avea apa calda in permanenta (adica sa se instaleze sisteme de recirculare), poate, poate, poate.
     Domnule Johanis, ne punem mari sperante in dumneavoastra, asa cum ne-am pus si in cei care v-au precedat. Speram sa il aduceti prim-ministru pe domnul Basescu care ne-a fost ca un frate (vitreg, contra firii, nemernic, dar frate), sa aveti parte de o majoritate parlamentara confortabila si sa stati cel putin 20 de ani la putere ca sa nu mai puteti invoca "greaua mostenire" si sa putem sa vedem concret ce n-ati facut intr-o perioada asa de lunga. Avem incredere - dupa cum stiti - suntem un popor incurabil credul si cretin!
     Din bezna si din frig, Fred Oprea Flinstone va saluta pe toti cei care va bateti joc de noi!