marți, 10 mai 2016

Discriminare... Dar in ce sens?

     Iata ca a venit si momentul in care revolta stransa in mine de-alungul timpului a depasit nivelul bunului simt, al intelegerii si milei fata de o etnie pe care am considerat-o discriminata, ostracizata, purtatoare de racile vechi si idei preconcepute. Sunt sigur ca ati ghicit ca ma refer la tigani!
     Desi am copilarit printre ei, am incercat tot timpul sa ii inteleg, am facut eforturi sa asist la conferinte in cadrul carora se incerca sa se gaseasca metode de integrare a lor in societatea romaneasca, am vizionat ca multi dintre voi filmul "Satra", am ascultat muzica specific tiganeasca, i-am intalnit in calatoriile mele aproape peste tot, de data asta mi-a ajuns.
     Cred ca indiferent de omenia si bunavointa oricarui om normal, cu toata intelegerea pentru un eveniment de orice tip ar fi el (nunta, botez, cumetrie, inmormantare), nimeni nu ar fi rezistat la ce am trait ieri, ora 17.00 in zona FerdinandI - Pantelimon.
     Ajungand in fata blocului si coborand din masina, m-a cuprins brusc un sentiment de neliniste si o stare de disconfort s-a instalat aproape instantaneu. Incerca sa trec peste asta intrand in casa - loc in care orice mi s-ar intampla in timpul zilei, imi revin instantaneu - si ce sa vezi? Starea nu numai ca persista, dar se si amplifica.
     Imi inham catelul sa il scot la o plimbare scurta in jurul blocului, gandindu-ma ca asta ne va face bine si mie si catelului. Gresit! Starea de angoasa se amplifica exponential. Cu greu reusesc sa imi resetez sistemul intern si realizez motivatia starii proaste. O lalaiala de tip manea - despre manele voi scrie un articol in zilelel urmatoare - invada intimitatea unui cartier linistit, dovada ca pana si politia comunitara a sectorului 2 si-a facut sediul acolo!
     Incerc si reusesc sa comunic cu cei de la institutia mai sus mentionata si sa semnalez, desi chiar si comunicarea cu ei era ingreunata de lalaiala in cauza si aflu urmatoarele:
- s-au facut nenumarate sesizari pentru nivelul crescut de zgomot si blocare de drum;
- s-au deplasata echipaje ale politiei comunitare;
- s-au deplasata echipaje ale jandarmeriei;
- s-au aplicat amenzi.
    Concluzia: lalaiala continua si nimeni nu poate face nimic! Un politist comunitar, chiar imi relateaza cazul sau ajuns la procuratura, pentru ca a indraznit cu cateva zile in urma sa incatuseze un tigan! Toti se plang ca legea nu ii ajuta in nici un fel!
     Intr-o tara in care tiganii plang prin reprezentantii lor ca sunt ostracizati, discriminati, marginalizati, eu care traiesc cu ei in aceeasi tara, cum sa ma numesc?
     M-am suit in masina sa vad ce se intampla si am constatat ca lalaiala se auzea pana pe strada Doamna Ghica si in partea cealalta pana la Soseaua Mihai Bravu! Treaba facuta cu simt de raspundere! 
     Pana acum cativa ani, am locuit o vreme pe strada Matei Basarab, chiar langa primaria sectorului 3, de unde am plecat pentru ca de cateva ori cand ma intorceam seara acasa, nu puteam sa trec pe strada Parfumului care era blocata si PAZITA DE POLITISTI, pentru ca tiganii de acolo aveau petrecere si asa gasea politia de cuviinta sa rezolve problema. Izolandu-i! Este evident ca si lalaiala lor trecea de limita a cate tre-patru strazi si nu se putea nimeni odihni!
    Li s-au dat drepturi, le-a fost schimbat numele, toti cumpara pe sub mana de la ei, spagile lor sunt cele mai sculate, dar chiar nu le pune nimeni pumnul in gura? Am ajuns in tara mea sa fiu eu considerat la limita societatii, unde nimeni nu imi apara drepturile? 
    Trebuie sa fac sluj in fata unor legi care nu ma apara, dar care ii protejeaza pe tigani?
     Oameni inteligenti fac spume la gura vorbind despre discriminare... Dar in ce sens domnilor?