duminică, 25 ianuarie 2015

Enel - prieten drag

     Draga Enel.

     Te rog sa ma ierti ca iti copiez formula de inceput din scrisorile pe care mi le adresezi si din care inteleg ca ai lucruri frumoase cu care te poti lauda! Cladiri ale transformatoarelor tale transformate - imi ierti repetitivitatea - in opere de arta, proiecte de tip "City of Energy Romania", magazine on-line, idei verzi pentru casa mea si probabil multe altele.

     De asemenea, te rog sa ma ierti ca nu ma bucur pentru lucrurile frumoase cu care tu te lauzi, avand in vedere ca toate proiectele tale vara (introduc - mentionez doar pentru ca nu am folosit diacritice) adanc mana in buzunarul meu! Sa ne gandim doar la energia verde pentru care platim in plus, ea de fapt fiind mai ieftina! Explicatiile sclavilor tai pe care ii trimiti pe la televizor, radio si presa sunt pe cat de puerile, pe atat de imbecile, dar oamenii se duc unde ii trimiti pentru ca au o scuza: salarii babane! De fapt, nu au doar salarii, ci o intreaga serie de stimulente care genereaza si intretin o nesimtire suverana fata de semenii lor. Altfel suporti magaria, cand esti platit din gros pentru asta!

     Da, stiu ca esti o corporatie multi-nationala pe care o doare in bascheti de confortul clientilor si de calitatea serviciilor oferite. Ati dat spaga, ati preluat compania si de atunci: trai neneaca! Si daca nu ati dat spaga, gheseftul vostru! Daca unul dintre guvernantii nostri (fosti si actuali) ar fi avut o copilarie normala si deci si o constiinta, cu siguranta si-ar fi adus aminte de unul dintre jocurile copilariei, si anume: Monopoly. Acest joc te invata printre altele, ca daca pui mana pe utilitatile unui cvartal, cartier, oras si/sau tara, nu prea mai ai probleme in a castiga jocul, indiferent cate strazi, case si hoteluri au ceilalti jucatori!

     Se pare ca nu seamana intre ele, copilaria unui viitor politician (evident ca guvernantii nostri se trag din clasa politica), cu copilaria unui om normal! Printre altele, noi - chiar daca urmam cursurile mai multor scoli - facem asta pe bune, in tara si/sau in strainatate! Este adevarat ca rezultatele nu seamana de loc. Ei au parte de castiguri garantate la un nivel la care, noi, cei care am invatat caci am crezut ca asta este calea, nici macar nu putem sa il concepem. Si daca mai se nasc si cu noroc si in mandatul lor se vinde "Societatea de Electricitate" (referire la Monopoly pentru clasa instruita la alte scoli decat noi), atunci aspectul financiar devine unul care nu ii mai preocupa!

     Nu va acuz de nimic in sensul celor scrise mai sus! Voi sunteti "capitalistii rai" de care auzeam pe vremea lui Ceausescu si asta stiti sa faceti! Pentru cele de mai sus, probabil ca in Romania nu va fi nimeni acuzat!

     Dar, va acuz de faptul ca de cand ati preluat "Societatea de Electricitate", nu ati facut nimic care sa se vada in calitatea serviciilor oferite de voi, pe bani multi, noua! Am mai scris un articol/eseu acum ceva vreme! Da! Ne-am intors in epoca de piatra! Am ajuns sa nu respir prea tare langa o priza sa nu creez un contracurent - turbionar - care sa se propage pana la transformatoarele cele vechi (neschimbate din nesimtirea voastra) si sa le modifice feng-shui-ul! Ca asta tot pe mine ma costa! Redresoare, stabilizatoare, UPS-uri si pana la astea (si uneori chiar si cu astea), frigidere, televizoare, computere si foarte multe scule foto cu alimentare la priza - arse!

     Nu, nu sunteti singurii vinovati de treaba asta! Mai sus mentionatii guvernanti ar trebui sa va joace in picioare daca ar avea acel minim al constiintei care cred ca se dezvolta doar la cei care jucau in copilarie Monopoly! Dar probabil ca vilele in care locuiesc domniile lor au generatoare de back-up si/sau o gramada de clacasi care pedaleaza daca nu functioneaza generatorul!

     Revenind la lucruri deosebit de serioase pentru un om - din pacate dependent de produsul si serviciile voastre - chiar vi se pare normal ca in anul 2015 sa se opreasca curentul de cel putin 4-5 ori pe saptamana si la nivel de cateva ore de fiecare data? Nu de explicatiile tale si/sau ale sclavilor tai avem nevoie! Avem nevoie de energie electrica constanta la priza! Ai masurat tensiunea si frecventa produsului tau la o priza casnica? Iti spun eu prieten drag: fluctuatiile de pana la 50 de volti au devenit un obicei, iar frecventa este o bataie de joc!

     Ai venit in Romania sa faci bani. Sunt sigur de asta! Sunt de acord cu asta! Aplaud asta! Ai decenta si nu iti bate joc de mine, consumatorul roman, parte din mamaliga despre care tu ai auzit ca nu explodeaza! Se poate sa fi auzit un zvon incomplet! Istoria ne invata ca mamaliga mai explodeaza din cand in cand si sa nu uitam ca buturuga mica rastoarna si un car multi-national! Parerea mea!



 Astea functioneaza cu curent electric - produsul oferit de voi!
Pentru 1200 W x 3 bucati, eu va platesc bani!
Cand se strica datorita fluctuatiilor, supratensiunilor si/sau intreruperilor, ce facem?
Platiti voi? 



PS - Cu ajutorul produsului si serviciilor voastre de calitate superioara, ati reusit sa puneti pe fuga si companii care venisera in Romania sa ne ofere toate produsele ce se plimba pe fir (telefon, internet, TV, radio) - la priza. Eu nu ma bucur! Voi?