luni, 3 august 2015

Spune-mi cat de doctor esti

      Da, tu masterandule, doctorandule sau doctorule! Spune-mi cat de mult ai studiat, cat te-ai chinuit si cum te-au trecut transpiratiile sa te poti lauda cu un astfel de titlu! Eu am sa te ascult, dar pana la momentul sustinerii unei teze, unui articol sau unei conferinte in fata publicului pe domeniul tau, nu am sa te cred. Cu toate ca recunosc existenta tracului, in momentul in care o persoana stapaneste o tema - asa cum ar trebui sa fie in cazul vostru - acesta (tracul) nu are de ce sa apara.
     Cam din 1995 a inceput moda studiilor superioare. Cel putin in perioada 2002-2011, numarul absolventilor care au capatat o diploma de acest fel, s-a dublat - de la 7,1%, la 14,4% (evident raportat la populatia Romaniei).
      Incepand cu 1998, aceasta moda s-a suprapus cu nebunia MBA-urilor si a doctoratelor. Nu avea nici o importanta cand terminai facultatea, nu conta ca nu practicasesi nici o meserie, aveai chef si timp te duceai la doctorat. Departe de mine de a minimiza importanta unui astfel de demers, din contra, chiar admir curajul celor care au facut acest pas. Pana si eu sunt aproape convins ca in scurta vreme ma voi inscrie intr-un astfel de program!
      Ceea ce imi doresc din tot sufletul este sa nu intru in categoria absolventilor de astfel de programe, care nu sunt in stare sa stapaneasca materia in care au un doctorat!
       Eu am crescut cu impresia (gresita, vor spune multi) ca doctoratul este incununarea experientei capatata din munca efectiva in domeniul in care activezi o perioada de cel putin 10 ani. Definitia gasita in DEX-urile - atat cele on-line, cat si cele tiparite - ma contrazice.
      In regula, pot accepta acest fapt! Dar un doctor intr-un domeniu, trebuie sa fie o persoana pe care sa o consideri un etalon pentru domeniul respectiv, nu un - sa ma scuzati cei care nu sunteti vizati de acest articol - un terchea-berchea care sa gangavesti cuvinte fara sir, sau sa citesti din propria ta teza, la care se presupune ca ai muncit pana la epuizare sau in cazurile mai fericite esti un specialist de marca si doctoratul a fost floare la ureche!
      Din pacate, doctorilor cunoscuti de mine in ultima perioada, avand specializari in diverse domenii, li se aplica formula consacrata in limba engleza - PhD - in felul urmator: Projects half Done!
       Parerea mea!


                                                                                                                           *



 (* imagine preluata de pe http://my-projects-half-done.blogspot.ro/)

4 comentarii:

ADRIAN spunea...

Cred ca gresesti. Eu unul cred ca imi stapanesc destul de bine domeniul de studiu dar asta nu inseamna ca nu am trac de fiecare data cand trebuie sa expun ceva publicului. Multumesc pentru fotografiile de la ultima ocazie de trac, de joi!

chrisoprea spunea...

De gresit, gresim cu toti Adrian! Ceea ce am enuntat, nu reprezinta altceva decat parerea mea! Dupa mintea mea, tracul tau este cunoscut numai de tine, in afara nu a razbatut niciodata. La nici una din conferintele sustinute de tine (la care am participat), in nici una dintre discutiile pe diverse teme din uitatele seri de joi de la Capsa, nu imi aduc aminte ca tu sa fi avut un hiatus in retorica. Cei la care fac referire in articol, chiar in cazul in care au prezentat teza lor de doctorat, au avut mari probleme atat de cursivitate cat si de exprimare. Nu vreau sa bat moneda si pe greselile gramaticale, desi nu au fost putine. Din pacate, acest articol este scris dupa ce o perioada de mai mult de un an de zile am asistat la diverse congrese, conferinte, simpozioane si altele asemenea.

ADRIAN spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
ADRIAN spunea...

Multumesc pentru compliment! Insa eu chiar am trac, pana si la cursuri am! E adevarat ca asta se manifesta inainte, cand intru in poveste il las deoparte (ceea ce altii poate ca nu reusesc) ...