marți, 1 aprilie 2014

Fotografie de nunta si nu prea...

Si mie imi place sa ma numesc fotograf (suna bine), dar in general las imaginile sa vorbeasca in locul meu, pana la momentul in care fotografiile nu mai sunt suficiente (cel putin, nu ale mele, iar pe ale altora doar le admir). Iata ca a venit unul dintre acele momente in care consider ca pe langa imagini mai trebuie adaugate si cateva vorbe.

De cativa ani urmaresc site-urile unor fotografi si ale unor asociatii de fotografi si videografi de nunta. Nici unul dintre aceste site-uri nu prezinta nunta ca un reportaj, gen fotografic caruia de fapt ii apartine. Peste tot poti vedea fotografii fantastice, extraordinare, artistice si puteti continua fara sa gresiti orice epitet care se potriveste unei fotografii. Nu glumesc si nu incerc sa ironizez munca oamnilor. Fotografiile sunt intr-adevar minunate (marea lor majoritate). Am incercat insa sa gasesc cateva fotografii pe ideea reportajului: asta s-a intamplat in acea zi, la acea biserica si au fost prezenti si ... si ... Nu am gasit asa ceva...

Toate fotografiile prezente pe site-urile mai sus mentionate sunt fotografii facute in conditii controlate si editate pana a iesit apa din ele. Repet, rezultatul final este spectaculos! Problema este ca eu as vrea sa vad o fotografie facuta la nunta mea, asa cum a fost ea, asa cum s-au petrecut evenimentele, nu cu stelute, filtrisoare, rochia infoiata de vant (chiar si in biserica) sau dintisori sclipiciosi. Recunosc! Poate fi doar problema mea, dar eu asa vad lucrurile.

Deasemenea, recunosc si faptul ca publicul tinta al fotografului de nunta se uita dupa cei doi pigmei care abia se vad pe tarmul marii (si care de fapt sunt ei la cateva zile inainte sau dupa nunta) in cadrul unui apus superb produs cu filtre sau efecte de editare, sepiuta ca-i la moda, intre 10 alte mirese la Arcul de Triumf si altele asemanatoare. Dar, oare rolul fotografului nu este acela de a educa publicul? Desi multi dintre fotografii de nunta admira stilurile unor fotografi celebrii, nu aplica nimic din ceea ce au vazut la acestia. In cadrul unui workshop pentru fotografie de nunta, am avut neplacuta surpriza ca in decurs de doua zile toate intrebarile sa fie referitoare doar la partea financiara (cum sa fac piata romaneasca sa plateasca mai multi bani - ca afara).

Parerea mea, poate gresita, dar cu toate astea tin la ea - este ca primordial este ca meseriasul sa educe publicul. Numai un public educat poate evalua munca meseriasului la adevarata ei valoare. Altfel, incasezi sume mari de la diversi si iti merge buhul in piata ca faci si dregi. Traiesti bine, dar ingropi meseria!

Scriu aceste randuri coplesit de amaraciunea ca aceste vorbe vor fi interpretate ca venind din partea unui looser (cuvant la moda). Nu sunt suparat ca voi fi categorisit astfel, ci doar amarat ca din pacate, in loc sa se inteleaga ca am scris exact ceea ce mi se pare incorect, voi avea parte de priviri piezise sau "miloase" si de comenterariipe la spate. Parerea mea!