vineri, 21 iunie 2019

E. O. Hoppe - fotograf englez de origine germana

     Ieri, datorita unei colege si prietene, am ajuns pe ultima suta de metri sa vizitez expozitia de fotografie a lui E. O. Hoppe din cadrul Academiei Romane. Cu un noroc chior, am reusit sa achizitionez si ultimul exemplar al albumului expozitiei, scos de o edituta Lituaniana la un standard calitativ deosebit, asa cum de altfel si merita un artist de talia lui E. O. Hoppe.
     Portretele unor capete incoronate in anul 1923 din Romania m-au impresionat in mod special, exiband o frumusete venita din naturalete in primul rand si din mana artistului fotograf in al doilea rand.

Regele Ferdinand al României -1923
(sursa foto: http://keracalita-jaristea.ro/)


Prinsipesa Ileana a Romaniei - 1923
(sursa foto: https://ro.pinterest.com/pin/101964379040702586/) 

     Ca orice calator care viziteaza o zona geografica suficient de necunoscuta publicului larg, cauta elementele exotice specifice, dornic ca prin arta sa (scriere, pictura, desen, acuarela, fotografie) sa impartaseasca si altora la intoarcerea in tara de bastina, cu cat mai mare acuratete (dar in mod sigur nelipsita de subiectivism), experienta calatoriei lui. Astfel: costume populare din Romania si Rutenia, copii si tigani maturi, meseriasi din diverse domenii, capete incoronate - cum spuneam mai sus - peisaje si diverse imagini legate de credinta si lacasele de cult specifice, sunt imbinate in expozitia lui E. O. Hoppe intr-o maniera inedita. Din pacate expozitia si-a incheiat durata stabilita la Academia Romana, dar va fi gazduita de Muzeul de Etnografie din Brasov, in perioada 28 octombrie 2019 - 15 Februarie 2020.
     Cum nu ofer sfaturi, va sugerez totusi sa va faceti drum prin Brasov, chiar si numai pentru a vizita aceasta expozitie, care dupa parerea mea va poate imbogati bagajul de imagine si tehnici specifice, lucru de dorit mai ales pentru cei care lucreaza in domeniu, dar nu numai ei!
     Astept pareri, chiar daca incepand din toamna! Vizionare placuta!