joi, 9 octombrie 2014

Protestez!

De ceva vreme asist la tot felul de conferinte, seminarii, expozitii si alte tipuri de evenimente de acest gen. Lucruri interesante sau mai putin interesante, frumoase sau mai putin frumoase; aici numai subiectivismul personal face diferenta. Ce ma bucura foarte tare este faptul ca acest gen de evenimente s-au inmultit, numarul celor care le frecventeaza creste, deci mai avem o sansa de a invata ceva nou, de a afla lucruri care s-au petrecut inaintea vremurilor noastre, de a ne familiariza cu diferite forme de arta si asa mai departe.

La inceput, in momentul in care oratorul spunea ceva ce contrazicea flagrant adevarul, sau inlantuirea logica avea pauze serioase - ajungandu-se la concluzii monstruoase, sau vedeam cate o forma de arta care imi zgaria neplacut retina, reactionam prompt, amendand sau atentionand si facandu-mi cunoscuta opinia. Fara a avea aere de buricul pamantului, consider ca la capitolul cultura, cultura generala, bun gust si bun simt, stau destul de bine si pot face aprecieri, bineanteles, pline de subiectivism, dar totusi avand o baza.

Fiind atentionat ca atitudinea mea deranjeaza, desi bunul simt a fost mereu pe primul loc chiar daca oratorul sau artistul prezenta niste imbecilitati, m-am retras in carapace si nu mi-am mai exprimat opiniile decat in cerc restrans. Am considerat ca oamenii cu care singurul dialog este considerat  a fi monologul, nu merita sa fie atentionati, chiar daca incercarile de atentionare sunt facute fara intentii belicoase!

Dar astazi, rugandu-va sa ma iertati ca nu mai pot sta tacut in carapace, va spun cu toata gura: PROTESTEZ!

PROTESTEZ - impotriva imbecilitatii auditoriului, care nu trece prin creier nici una dintre informatiile care i se ofera!

PROTESTEZ - impotriva cretinismului de a nu iti pune creierul la contributie atunci cand informatia este atat de tipator tembela, incat zgarie pana si asfaltul!

PROTESTEZ - impotriva celor care doar pentru ca au fost invitati la un vernisaj si/sau sunt prieteni cu artistul, ii ridica acestuia oasanale si ii trec lucrarile la categoria "asa da"!

In final, PROTESTEZ - impotriva mea, care pana acum am tacut, ascultand ca un bou, senin si senil de cei care mi-au sugerat sa nu mai reactionez. Iertati-ma! Am fost un prost sa nu protestez impotriva celor care prin aceste manifestari devin formatori de opinie si datorita carora, generatii intregi care vin in fata lor vor suferi o dezinformare sau o informare truchiata si deformata, precum si a artistilor fara talent care isi exhiba porcariile in fata unui public care va intelege ca asta este arta. Si uitati la ce am ajuns: sa protestez in principal impotriva publicului!

M-am ferit in mod special sa folosesc nume in acest protest, dar de acum inainte, jur sa semnalez orice porcarie intalnita, chiar cu riscul de a-mi creste numarul de "prieteni"! Macar, cei care ma cunosc, vor sti ce concluzie sa traga! Parerea mea!