Democratie - "(în traducere literală „conducere de către popor”, din grecescul δημοκρατία - demokratia, de la demos, „popor” + kratos, „putere” = "puterea poporului") este un regim politic care se bazează pe voința poporului. Principiile de bază ale democrației sunt votul universal și suveranitatea națiunii." - preluare wikipedia.
Daca facem referire la oameni culti in cap care au scris depre democratie, nu putem sa il sarim pe Sir Winston Leonard Spencer Churchill (n. 30 noiembrie 1874 - d. 24 ianuarie 1965). Unul din celebrele lui citate este:
"Democraţia este un sistem politic prost, însă cel mai bun dintre cele pe care omenirea le-a inventat până acum."
Discutabil atata vreme cat tot el a spus ca:
"Cel mai bun argument impotriva democratiei este o discutie de 5 minute cu alegatorul mediu".
Avand in vedere ca stim cu toti exact cum sunt vremurile in care traim, realizam ca democratia are niste limitari extraordinare si nu este nicidecum "cel mai bun sistem politic". Cred ca mai degraba cel care a definit cel mai bine democratia si libertatea totodata a fost Blaise Pascal (n. 19 iunie 1623, Clermont-Ferrand, Franța – d. 19 august 1662, Paris):
"Democratia inseamna doi lupi si un miel care voteaza meniul ce il vor avea la masa. Libertatea este un miel bine inarmat care contesta votul".
Cei care ma urmariti stiti bine ca ma trag dintr-un tata neamt si mama grecoaica si e asemenea stiti ca sunt roman pana dincolo de maduva oaselor (adica si in suflet). Sunt cel care cand asculta Treceti batalioane si Cu caciulili pa frunte ma simt rascolit pana in ultima celula componenta (si slava Domnului ca sunt destule - celule vreau sa zic) si imi vine sa imi strig in strada toate ideile pe care le am pentru tara asta.
De asemenea, subliniez inca o data, nu sunt adeptul ineptiei care sustine ca a nu merge la vot inseamna sa le dai "lor" votul si nici a calculelor elucubrante aparute pe site-uri ale unor oameni a caror opinie o respect in general.
Voi porni de la fronda impotriva mersului la vot. Exemplu de calcul: PSD a castigat alegerile cu 45% din voturi. Este adevarat, dar avand in vedere ca la vot au participat sub 50% din votanti, asta inseamna cel mult 22,5% din populatia cu drept de vot. Celor sub 50% din votanti care nu s-au prezentat, nu li s-au furat voturile cum striga multi pe toate drumurile, dar ei cu siguranta ca au transmis un mesaj, chiar si castigatorilor in alegeri, ca pe ei nu se pot baza si ca da, noi peste 50% ii putem da cu zgaibaracele in sus!
Ce transmite media de orice fel nu are nici o importanta! De ce? Evident ca invingatorii dicteaza politica de media si nu au nevoie sa se trambite ca cei peste 50% din votanti inseamna de fapt vointa poporului, ci nu cei 22,5% formati din membrii de partid si familii + acel alegator mediu din zicerile lui Churchill!
Mergand mai departe pentru a face lumina in capetele cu mintea intunecata, va voi dezvalui si secretul pentru care multi oameni cu mintea acasa nu au mers la vot. Cum poti vota o lista? Cum poti vota chiar si o lista cand nici una nu se apropie de aspiratiile si nevoile tale? Partide noi formate in jurul unor oameni care au unii mare notorietate si altii au capatat ceva notorietate prin controversele nascute in jurul lor au reusit sa adune, unii membrii de partid de la partidele din care s-au rupt si altii, diversi formatori si lideri de opinie in anumite domenii, oameni cu profesiuni liberale dar cu nume sonore care au pus umarul la campanie. Imi pare rau si pentru unii si pentru ceilalti, dar nu au reusit sa pacaleasca decat o parte a electoratului.
Tot ce va spun, sunt opinii personale judecate multa vreme si stand de vorba cu oameni din interiorul partidelor aparute ca noi optiuni electorale, oameni pe care ii cunosc de ceva vreme si a caror atitudine s-a schimbat... Nepriceperea mea la politica nu inseamna ca sunt un idiot si atunci cand cineva incerca sa ma arda, eee...
Deci, oameni buni, eu propun:
1 - o modificare a constitutiei prin care daca la vot nu se prezinta minim 75% din alegatori, votul sa se anuleze, si cei propusi sa nu poata participa cel putin inca 10 ani la alegeri;
2 - sa dispara listele si voturile sa fie pe persoane;
3 - nici unul dintre cei propusi sa fie votati sa nu fi avut probleme cu justitia (sa fie neeligibili chiar si cei care au avut procese in care nu au fost condamnati - dreptatea se face cu dubla masura in Romania);
4 - coalitiile ulterioare alegerilor sa fie scoase in afara legii.
Va promit ca eu voi lupta in continuare impotriva sistemului, asa cum stiti, la nivel personal si voi solutiona toate treburile potrivnice care mi se vor intampla si daca pot sugera cuiva ceva din experienta mea, va stau la dispozitie! Din pacate, indiferent de proportii, tara a votat! Parerea mea!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu