joi, 20 septembrie 2018

Din supararile mele de om prost

     Nu stiu de ce, dar din pacate nu ma pot abtine desi mi-am promis ca nu imi mai fac sange rau din cauza incultilor, analfabetilor, prea multumilor de sine, obraznicilor si mai ales celor care desi sunt un nimic intr-un domeniu, emit idei cu titlu de adevar absolut!

     Asa cum ma cunoasteti, doritor de schimb de opinii, atat in domeniul profesional cat si pe plan interuman, m-am inscris pe mai multe pagini de Facebook care la prima vedere intruneau in parte dorintele mele.

     Catinel, catinel, de pe cele mai multe m-am retras mai ales din cauza lipsei de interes a administratorilor care, din varii motive au lasat lucrurile sa o i-a razna. De pe altele m-am retras pentru ca nu mai faceam fata cu postarile pentru temele propuse si nu vreau sa incurc oamenii. Recunosc aici ca au fost si doua pagini de care am uitat cu desavarsire si de unde cand am fost contactat de administratori, cu scuzele de rigoare, m-am retras de rusine!

     Insa niciodata pana acum - ceea ce dovedeste ca orientarea mea a fost in cea mai mare parte corecta - nu am fost jignit!

     Sa va povestesc: zilele trecute, pe o pagina al carei nume nu il pomenesc din multe motive, s-a iscat o discutie referitoare la GDPR intrat in vigoare de pe data de 25 mai anul curent. La observatia unui participant la discutie care sustinea ca operele de arta nu intra sub incidenta GDPR, am intrebat fara intentii belicoase daca fotografia a fost categorisita ca fiind arta si in ce an. Pur si simplu mi-am dorit in adancul fiintei mele sa capat un raspuns macar, apropiat de adevar!

     Pentru cei care nu sunt familiarizati cu acest domeniu de activitate, va pun la dispozitie un link de pe familist.ro care imbina extrem de bine (dupa parerea mea evident) documentarea cu bunul simt si cuvinte la indemana tuturor: https://familist.ro/fotografia-arta-intre-pasiune-si-meserie .

     Ei oameni buni, aflati ca pe langa ca am fost trimis inapoi la "salam si guta ca arta se descurca fara tine" - mine adica - in toata poliloghia care a urmat, nu numai ca nu s-a apropiat nimeni de raspunsul la intrebarea mea, dar au batut campii - mai mult, dar mai ales foarte putin documentati - despre drepturile de autor, despre cum ei au facut dar nu s-a intamplat nimic, despre interesele politice, despre ANAF, despre fotografii fara firma sau alta forma legala de functionare, despre ce spuneau niste juristi, drone, spatiu public si multe alte minuni.

     Nu m-am mai simtit atat de rau de circa 6 ani, cand in doua zile de workshop sustinut un mare fotograf al lumii, "fotografii" romani din sala au avut in proportie de 98% numai intrebari despre cum se taxeaza si plateste fotografia in tara de bastina a acestuia. Evident ca au fost si exceptii in sala (care au pus sau nu intrebari), dar acestea au fost exact ceea ce am spus: exceptii!

     Nu vreau sa discut nici despre "artistul" care m-a admonestat si care este si analfabet (sustin asta dupa ce i-am vazut website-ul), am o lata problema!

     In loc sa ne sprijinim intre noi, sa incercam sa aflam lucruri pe care nu le stim, mai ales dintre cele legate de meseria pe care o prestam cu toti, unii cu trup si suflet, altii cum pot ei, noi aruncam vorbe, alergam dupa like-uri si recunoasteri efemere, au inceput sa ne bucure in fotografie elemente care sunt de fapt greseli flagrante din punct de vedere al tehnicii fotografice - sub scuza "Da' nu-ti place? Mie-mi place asa!", am inceput sa ne "dam dupa client", uitand ca noi trebuie sa il formam pe acesta, el neavand notiunile necesare si astfel ajungem sa ne c...m pe ea de meserie sau "arta"!

     Cati din generatia noua de "fotografi" isi mai tiparesc fotografiile? Cati se gandesc la expozitii? Cati vand fotografii inramate? Cati mai "fac" portrete respectand regulile impuse acestui gen? Dar incadrarile? Dar temperatura de culoare?

     Va doresc numai bine si sa aveti parte de fotografii pe care ii meritati!

Si acum pentru cunoscatori:



Niciun comentariu: